Nijedna privatna ambulanta u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonskim propisima, ne može da vrši testiranje na koronavirus PCR metodom, već samo serološko, odnosno otkrivanje antitijela na virus u krvi.

Uzorci za PCR test se analiziraju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama “Sveti vračevi” u Bijeljini i “Sveti apostol Luka” u Doboju.

Testiranje PCR testom vrši se na punktovima koje nadležni dom zdravlja odredi za pružanje ove usluge, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srpske.

Indikaciju za testiranje na koronavirus PCR testom postavlja nadležni dom zdravlja, odnosno higijensko-epidemiološka služba nakon razgovora pacijenta sa porodičnim ljekorom ili se indikacija postavlja prilikom pregleda u respiratornim ambulantama.

PCR testiranje predstavlja dijagnostički standard za otkrivanje prisustva koronavirusa, a uzorak se uzima iz nosa, dok serološko testiranje ne utvrđuje prisustvo virusa već antitijela na virus, odnosno da li je imuni sistem osobe razvio odgovor u eventualnom kontaktu sa virusom i ono se vrši iz uzorka krvi.