Osamdeset hiljada doza kineske vakcine Sinofarm isporučeno je jučer u skladište preduzeća „Krajina grup“ u Banjaluci. Riječ je o prvom kontingentu od 160 hiljada doza naručenih iz Kine. Uporedo sa dolaskom novih doza vakcina teku pripreme za treću fazu vakcinacije u Republici Srpskoj (RS), koja bi trebala početi do kraja ovog mjeseca.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Mi upravo prikupljamo spiskove od institucija koje su bile zadužene i dopune spiskova koje smo dobili ranije i na taj način možemo formirati onaj broj vakcina koje su nam potrebne za početak treće faze. Očekujemo u toku ovog mjeseca da imamo već prve vakcinisane osobe iz 3. faze, paralelno sa drugom fazom”.

Treća faza podrazumijeva imunizaciju prosvjetnih radnika, policijskih službenika, socijalnih, inspekcijskih i drugih radnika koji ostvaruju veći broj socijalnih kontakata u svakodnevnom poslu.

DRAGAN GNJATIĆ, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS

“Znam da je veliko interesovanje i da smo čekali da dođemo što prije na red da zaštitimo svoje zdravlje i zdravlje svih oko nas, prije svega naših učenika i onih koji dolaze u škole. Vakcinacija mora biti dobrovoljna i zdravstveno bezbjedna za sve radnike”.

ANICA JONDIĆ, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS

“Koliko je ovaj poziv bio značajan i potreban govori i činjenica da je od marta 2020. godine, od proglašenja pandemije na ovim prostorima, hiljadu 118 pripadnika MUP-a RS bilo inficirano koronavirusom”.

U trećoj fazi će biti i medijski radnici. U Udruženju novinara RS navode da je već prvi dan prijavljeno oko stotinu kolega.

BRANIMIR ĐURIČIĆ, predsjednik Skupštine Udruženja novinara RS

“Pravo na vakcinaciju imaju novinari, snimatelji i fotoreporteri. To su one kolege koje odlaze na teren. Tako smo odredili u ovoj prioritetnoj grupi, tačnije to je bila preporuka Instituta za jevno zdravstvo. Kada vidimo koliko nas je i za koje smo se vakcine opredijelili, moguće je da će biti proširen spisak i na ostale medijske radnike”.

Iz Udruženja navode da se zainteresovani mogu prijaviti na e-mail adresu Udruženja novinara, i da će se nakon što počne imunizacija medijski radnici moći opredijeliti između tri vakcine: Sinofarm, Sputnjik V i Astrazeneka.