Sa povećanim brojem zaraženih koronavirusom, povećava se i broj pacijenata na bolničkom liječenju u Republici Srpskoj, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Kako je rekao, trenutno je oko 350 pacijenata zbrinuto u bolnicama.

“Ako se ovako nastavi imaćemo veoma komplikovanu situaciju”, istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se nastavi negitavan trend, moraće doći do preraspodijele kapaciteta u bolnicama.

On je naglasio da će u narednom periodu biti povećan broj testiranja.

“Ako se nastavi ovakav trend, moraćemo aktivirati sve planove koje imamo. Paralelno sa tim, opet smo ažurirali preporuke prema domovima zdravlja, šta trebaju uraditi dijagnostički, po pitanju samih pregleda”, rekao je on.

Šeranić je naveo da prema podacima kojima struka raspolaže, do većine slučajeva zaraze došlo je u slobodno vrijeme ili za vrijeme porodičnih okupljanja.

Kako je rekao, nije zabilježeno da se neko zarazio unutar škole ili drugih javnih institucija, jer se u njima sprovode sve potrebne mjere zaštite.

On je istakao da je pred RS veoma izazovan period i da će sutra biti sačinjena procjena trenutne situacije kako bi bile predložene dodatne mjere.

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra RS Vlado Đajić je istakao da je u posljednja dva dana došlo do priliva pacijenata u UKC RS, gdje je trenutno na bolničkom liječenju zbog koronavirusa 125 oboljelih.

Đajić je rekao da preko 60% od ukupnog broja hospitalizovanih na UKC RS ima tešku kliničku sliku, ali da se zdravstveno osoblje bori kako bi pružilo pomoć svima kojima je potrebna.

“Mi smo stručno, kadrovski, opremom i prostorom opremljeni i naši pacijenti imaju sve što imaju i pacijenti u bolnicama najrazvijenijih država”, naglasio je Đajić.

On je još jednom apelovao na građane da se pridržavaju svih mjera, jer, kako je rekao, za koronavirus ne postoji lijek.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je istakao da je većina zaraženih srednje životne dobi.

Kako je rekao , neophodno je pridržavati se svih mjera zaštite, držanja distance, održavanja lične higijene, te redovne dezinfekcije površina.

Zeljković je rekao da će izvršiti evaluaciju svih mjera, te da će se naredne donositi na nivou lokalnih zajednica, odnosno u skladu sa situacijom u njima.