Učenici u Republici Srpskoj, koji se nalaze u izolaciji zbog koronavirusa, nisu pratili online nastavu. Iako je iz Ministarstva prosvjete i kulture najavljeno da su sve škole spremne za ovakav scenario, početak školske godine pokazao je da to i nije tačno.

U Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Banjaluci registrovana su 3 pozitivna učenika. Trenutno je u izolaciji dvadesetsedmoro učenika. Iako je za to predviđena, učenici u izolaciji nastavu nisu pratili posredstvom Microsoft Office 365 platforme.

Roditelji s kojima smo razgovarali nisu željeli pred kameru. U telefonskom razgovoru su nam rekli da učenici koji su u samoizolaciji do juče nisu imali kontakt s nastavnicima. Gradivo koje je pređeno za taj dan dobijali su fotografisano od drugih učenika i onda samostalno učili i prepisivali.

ŽELJKA OPAČIĆ, direktorica OŠ “Ivo Andrić”, Banja Luka

“Od ponedjeljka, sva djeca koja se trenutno nalaze u izolaciji ili su na molbu roditelja iz zdravstvenih razloga u nemogućnosti da dolaze u školu, da će im biti pružena online obuka. Tako da molim za strpljenje, djeca se odlično snalaze.”

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske tvrde da sve osnovne škole, njih 187, i 12 srednjih škola imaju mogućnost upotrebe Microsoft platforme od 1. septembra. U planu je da i ostale srednje škole počnu koristiti ovu platformu od iduće godine, a do tada mogu koristiti ostale digitalne alate.

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS

“Ova platforma je u upotrebi u 72 osnovne i 12 srednjih škola od 2019. godine. U preostalih 115 osnovnih škola platforma je implementirana od 1. septembra 2020. i svi tehnički preduslovi za njenu upotrebu su ostvareni. U sedmici od 14. septembra će početi obuke svih nastavnika u školama tako da će se pomenuta platforma i praktično koristiti.”

Do sada je zabilježeno 66 pozitivnih slučajeva djece na COVID-19 u predškolskim i školskim ustanovama. Od tog broja, neka djeca, bila su pozitivna i prije samog početka školske godine.

NATALIJA TRIVIĆ, ministrica prosvjete i kulture RS

“Ukupno imamo oko 15 učenika koji su oboljeli od koronavirusa, odnosno koja su pozitivni na koronavirus i oko sedam nastavnika, odnosno vannastavnog osoblja.”

Ne etiketirati djecu koja su bila pozitivna na COVID-19. Stručnjaci upozoravaju da je važno da se vodi računa o rječniku pred djecom.

ĐURĐICA JELIČIĆ, psihologinja u OŠ “Ivo Andrić”, Banja Luka

“Svi možemo pomoći da se asimiliraju u školski sistem. I drugari im mogu pomoći tako što komuniciraju s njima, ne moraju biti u fizičkom kontaktu ali mogu telefonom i drugim elektronskim platformama s njima komunicirati. Dobrom komunikacijom pomoćićemo da se lakše vrate i asimiliraju. Škola nije samo obrazovanje, nego i vaspitanje.”

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počela je 1. septembra za oko 87.500 učenika osnovnih i za oko 37.500 učenika srednjih škola. Časovi traju 30, odnosno 20 minuta, po grupama – maksimalno je 15 učenika.