Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Natalija Trivić izjavila je da se nastava do kraja polugodišta može normalno odvijati u svim osnovnim i srednjim školama u tom entitetu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Trivićeva je nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem, podsjetila da je u proteklih mjesec dana, 12 osnovnih škola, od kojih sedam u Trebinju, obustavljalo nastavu u školama.

“Prema trenutnim podacima, sve te škole danas završavaju sa nastavom na daljinu i od ponedjeljka nastavljaju nastavu u školama”, rekla je Trivićeva na konferenciji za medije u Banjaluci.

Prema njenim riječima, stanje u školama je zadovoljavajuće i pod kontrolim.

Kada je riječ o učenicima pozitivnim na virus korona, Trivićeva je rekla da je u osnovnim školama trenutno 105 aktivnih slučajeva, a u srednjim školama 119.

Ona je naglasila da svi direktori škola i krizni štabovi lokalnih zajednica mogu da podnesu inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture o obustavi nastave u školama za određeni period i prelazak na onlajn nastavu, ukoliko smatraju da to diktira epidemiološka situacija.

“Tokom zimskog raspusta, koji će trajati do 21. januara, pratićemo epidemiološku situaciju i vidjećemo da li je to vrijeme da se učenici vrate u školske klupe ili ćemo produžiti zimski raspust, ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala”, istakla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske ove godine realizovala povećanje plata prosvjetnim radnciima.

“U ovom trenutku ne možemo da kažemo da će tako biti i naredne godine zato što je primarno da se sačuva zdravstveni sistem. Nama je veoma važno da sačuvamo sadašnji nivo plata i mi ćemo u tome uspjeti i neće biti smanjenja plata”, istakla je Trivićeva.

Ona je zahvalila svim prosvjetnim radnicima koji, kako je navela, svakodnevno ulažu ogroman napor da u otežanim uslovima prenose znanje učenicima i rade sa njima.