Od ponedjeljka počinje upis u srednje škole u Republici Srpskoj. Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je konkurs za upis kojim je planiran upis 10.953 učenika raspoređenih u 466 odjeljenja.

Od navedenog broja 8.251 učenik je u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Gošća jutarnjeg programa bila je direktorica Tehničke škole u Banjaluci Kristina Mrđa.

Prilikom upisa, kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama i u tom slučaju im se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka, a rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova, a bodovanje vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.