Inspektorat Republike Srpske je tokom pojačanih kontrola poštivanja epidemioloških mjera u posljednja dva dana u 68 slučajeva ustanovio kršenje, te su izrečene novčane kazne u iznosu od 99.000 KM, dok je za 10 objekata privremeno zabranjen rad, rekao je direktor Inspektorata Milovan Krčo.

Krčo je naveo da je Inspektorat pristupio pojačanoj kontroli mjera i u posljednja dva dana izvršio 1.043 kontrole.

“Tamo gdje je bilo drastičnih kršenja epidemioloških mjera i gdje su se stekli zakonski uslovi pristupili smo privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i to se desilo u 10 slučajeva”, rekao je Krčo na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je naglasio da je dio lokalnih zajednica u Srpskoj pristupio sprovođenju i kontroli pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, navodeći, između ostalih, Trebinje, Prnjavor, Prijedor, napomenuvši da se većina lokalnih zajednica nije pridružila Inspektoratu u vezi sa kontrolom poštivanja mjera.

“To nam je umnogome otežalo kontrolu zbog naših ograničenih resursa, a naročito nismo naišli na saradnju grada Banjaluke, gdje sam juče lično rukovodio”, rekao je Krčo.

On je naveo da je prilikom kontrole sprovođenja epidemioloških mjera u Tržnom centru “Delta” u Banjaluci bila velika koncentracija građana i da je svom glavnom inspektoru naredio da uspostavi komunikaciju sa lokalnom komunalnom policijom.

“Komunalna policija koja je stajala na ulazi jednostavno nas je ignorisala, nisu uopšte htjeli nikakvu saradnju sa nama”, rekao je Krčo.

Imajući u vidu da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, on je naglasio da će Inspektorat Republike Srpske nastaviti u punom kapacitetu sa pojačanom kontrolom poštovanja preventivnih mjera, te apelovao na građane da poštuju preporučene epidemiološke mjere.