Na pulmološkoj medicinskoj rehabilitaciji do sada je bilo 235 osiguranika koji su preležali virus korona, za šta je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izdvojio 350.000 KM.

U Fondu navode da je Republika Srpska prva u regionu, a i među prvima u Evropi u pulmološkoj rehabilitaciji, jer je još u novembru prošle godine omogućila produženu medicinsku rehabilitaciju i za osiguranike koji su preležali infekciju virusa korona, i to nakon bolničkog liječenja.

Rehabilitacija se može odobriti u trajanju do 28 dana, i to na osnovu otpusnog pisma i odgovarajuće dijagnoze, bez komisijskog odlučivanja, a moguća je i obnova rehabilitacije u trajanju do 14 dana, o čemu odlučuje komisija Fonda, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Post covid rehabilitacija se može sprovesti u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” Teslić, koje za sada jedine imaju dozvolu resornog ministarstva za ovaj vid rehabilitacije.

Iz Fonda navode da su se prilikom uvođenja post covid rehabilitacije za osiguranike Fonda rukovodili evropskim preporukama, te napominju da su zbog značaja rehabilitacije za oporavak oboljelih, širom Evrope otvarani centri za rehabilitaciju.

Republika Srpska je stala rame uz rame sa najrazvijenijim evropskim zemljama kada je u pitanju zdravstvena njega oboljelih od virusa korona, dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda ističu da je ovo samo jedno od prava kojima potvrđuju opredijeljenost da konstantno unapređuju zdravstvenu zaštitu osiguranika i osluškuju njihove potrebe, kao i potrebe struke, naročito u novonastalim okolnostima.

Fond je nedavno omogućio i da žene, koje se u toku procedure vantjelesne oplodnje zaraze korona virusom, imaju pravo na ponovljeni postupak, odnosno ne gube zbog toga jedan pokušaj vantjelesne.

Napominje se da i dalje nije potrebno ovjeravanje zdravstvenih knjižica jer Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sve dok traje vanredna situacija finansira zdravstvenu zaštitu za sve građane, i osigurane i neosigurane.

Oboljeli od virusa korona oslobođeni su plaćanja participacije, te sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje za njih finansira u potpunosti Fond, dodaje se u saopštenju.