Republički štab za vanredne situacije RS donio je nove mjere: zatvaraju se osnovne i srednje škole na sedam dana, a rad ugostiteljski objekata se ograničava od 6-22 sata.

Nastava u osnovim i srednjim školama u Republici Srpskoj obustavlja od sutra do 1. novembra radi preventivnog djelovanja i sprječavanja pojave širenja virusa korona, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije RS.

Trivićeva je napomenula da u školama nema širenja virusa.

Mjere se odnose na period od 26- 10. do 1.11. 2020. godine, te će se nakon toga analizirati njihov uticaj. Nastava će se odvijati online.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je u periodu od 16. do 22. oktobra u Republici Srpskoj značajno pogoršana epidemiološka situacija.Kada je riječ o starosnoj dobi, Šeranić je rekao da prednjače oni od 30 do 49 godina.

Došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u RS, jer su 173 zaražena lica na 100. 000 stanovnikam u posljednjih sedam dana. Stopa smrtnosti iznosi 1,66 s na 100. 000 stanovnika, što nije promijenjeno”,rekao je Šeranić.

Dodao je, pak, da ovi podaci o smrtnosti kasne u odnosu na broj zaraženih lica, tako da će ova stopa biti pogoršana.

On je istakao da je političkim partijama preporučeno da ne održavaju skupove do 1. novembra, a da pravosuđe razmatra prioritetne predmete, prvenstveno koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovnika.

Prema njegovim riječima, broj zaraženh na dnevnom nivou je 173 na 100.000 stanovnika i svrstava Republiku Srpsku u sredinu Evrope, dok najgore indikatore imaju Belgija i Češka.

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma rekla je kako je rad svih ugostiteljskih objekata ograničen na period od 6 do 22 sata.

“Želimo da djelujemo na zaustavljanje širenja virusa i želimo da skrenemo pažnju građanima da odgovornim ponašanjem moramo da spriječimo širenje virusa”.