U Ruandi je pronađena masovna grobnica, u kojoj bi moglo biti oko 30.000 tijela.

Prema riječima vlasti, moguće je da brana u dolini skriva tijela stradalih u genocidu u kojem je ubijeno najmanje 800.000 etničkih Tutsa i Hutusa.

Otkriće se naziva najznačajnijim u godini, a 50 tijela do sada je ekshumirano uprkos mjerama u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Ruanda u utorak obilježava 26. godišnjicu genocida, ali zbog mjera u zemlji, obilježavanje će se pratiti putem televizije zbog zabrana okupljanja.

Priča o brani u dolini i tijelima koja su tamo skrivena, pojavila se kako su mnogi osuđeni za genocid pušteni iz zatvora nakon što su izdržali kazne i dali nove informacije o masovnim grobnicama. Ostale informacije došle su od obližnjih stanovnika.

Izvršni sekretar organizacije preživjelih genocida Ibuka,istakao je da se suočavaju sa velikim izazovom jer se u brani nalazi voda.

Vlasti su rekle da je brana iskopana godinama prije genocida kako bi se osigurala voda za uzgoj riže.

Stanovnici Ruande su pred očima svjetske javnosti bili suočeni s jednim od najokrutnijih genocida u istoriji, a Ujedinjene nacije su 7. april proglasile “Danom sjećanja na žrtve genocida u Ruandi”.

Preživjele žrtve genocida u Ruandi počele su tražiti pravdu na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području Ruande (ICTR), a osim toga su aplicirali i na sudovima u Belgiji i Francuskoj. Na ICTR-u su procesuirane 93 osobe, od kojih je 62 proglašeno krivim.