Nakon što su predstavnici sindikata RMU Zenica i Breza danas potpisali sporazum sa Vladom FBiH, čime je okončan generalni štrajk, rudari iz Zenice i Breze poručuju kako se nadaju da je ovo početak kraja njihove agonije.

Rudari su s ovacijama dočekali vijesti sa pregovora u Sarajevu, kao i svoje predstavnike koji su se u popodnevnim satima vratili u Zenicu.

Kako su nam danas rekli, rudari u ovom sporazumu vide nadu za svoj novi početak, nastavak rada i priliku da zarade svoje lične dohotke.

“Zahvaljujem se komoratima Rudnika Zenica i komoratima Breze koji su nam dali veliku podršku. Naravno da nam je drago što je došlo do ovog rješenja, ali borba još traje”, izjavio je Elvedin Alić, član IO Sindikata RMU “Zenica”.

“Mi zasad nismo imali problema u tom mirovanju opreme i jamskih prostorija, ali s obzirom na zastoj koji je bio u određenom vremenu, pored inspekcijskog pregleda mi organizujemo i prospekcijske preglede. Mi ćemo formirati Komisiju i obavezno prije silaska rudara i radnika obići sve jamske prostorije i opremu te izvršiti provjeru ispravnosti”, kazao je Isad Turalić, tehnički direktor RMU “Zenica.

Očekuje se da će proizvodnja u Rudniku mrkog uglja Zenica biti nastavljena večeras u trećoj smjeni, dok bi Rudnik mrkog uglja u Brezi trebalo da počne sa radom u toku sutrašnjeg dana.