U toku je pauza na sastanku predstavnika rudara i Elektroprivrede BiH na kome pokušavaju doći do rješenja statusa zaposlenih u rudnicima i eventualnom prekidu generalnog štrajka. Sastanku prisustvuje i resorni ministar Nermin Džindić.

Nije još ništa dogovoreno. Nadamo se da ćemo u toku dana doći do rješenja koje će pomoći u prevazilaženju aktuelnih problema. Naši stavovi su isti, u ovakvim uslovima nemamo sigurnosne uslove za rad, želimo da EP nađe način da se deblokiraju računi ova dva rudnika, kazao je za BHRT Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Zahtjevi sindikata imaju pet tačaka. Razmotrili smo ih i napravili 10 zaključaka. Dva su sporna i treba nam vremena da vidim može li Poreska upava napraviri neke ustiupke da se računi deblokraju. Druga faza sastanka počinje u 13, kazao je ministar Džindić.

Ako dogovor ne bude postignut, sutra su mogući protesti pred zgradom Vlade Federacije BiH.

Ispred Rudnika mrkog uglja u Brezi održava se protest rudara i građana koji su došli da im pruže podršku. Trenutno se ispred rudnika nalazi stotinjak ljudi.

Rudari traže deblokadu računa rudnika u Poreznoj upravi Federacije BiH, isplatu plata sa doprinosima i penzionisanje jednog broja radnika koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.

Podsjećamo, rudari u zeničkom i rudniku Breza u petak su stupili u generalni štrajk, prekinuvši štrajk glađu.

Rudari preostalih pet preduzeća iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u znak solidarnosti s rudarima iz Zenice i Breze, takođe su u petak održali jednosatni štrajk upozorenja.

Podsjećamo, blokada računa onemogućava isplatu plata i naknada zaposlenim, a ni 36 zeničkih rudara koji su penzionisani u toku prošle godine, još nisu ostvarili pravo na penziju.

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plaća za januar. Zenički bi rudari plaću za januar trebali dobiti 15. februara.

Ako se do tada ništa ne riješi i ne deblokiraju računi ova rudnika, brezanski i zenički rudari najavljuju da će sutra, 15. februara u 12 sati održati protest pred zgradom Vlade Fedracije BiH u Sarajevu.

PUFBiH je 8. januara ove godine blokirala zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plaće u iznosu od oko 4,9 miliona, a brezanski na oko 4,5 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća po tom osnovu daleko veći.