Za danas najavljeni štrajk rudara Rudnika „Kreka“ Tuzla neće biti održan, jer im je u petak isplaćena plata. Najavljeni protesti rudara sedam rudnika za Prvi maj.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije za Prvi maj najavljuju protestni skup u Sarajevu. Nakon protestne šetnje s transparentima, rudari sedam rudnika u okviru koncerna Elektroprivrede namjeravaju da protestuju ispred zgrade Federalne Vlade.

U prvoj polovini maja uslijediće i generalni štrajk ukoliko ne budu ispoštovani raniji dogovori o restrukturiranju i budućem radu rudnika.

ZUHDIJA TOKIĆ, predsjednik Sindikata rudara rudnika Kreka

“Kao i svaki mjesec, uspjeli smo da najavom štrajka obezbijedimo isplatu plate, koja je isplaćena u kasnim satima u petak. Problemi su ostali i ako se ozbiljnije ne priđe rješavanju stanja, doći ćemo u situaciju da će kompletan energetski sektor biti u problemu”, kaže Tokić.

“Mi ćemo Prvog maja u protestnom maršu upozoriti Vladu FBiH i Elektroprivredu da ovako ne mogu s rudarima, rekao je Tokić i dodao kako više ne mogu šutiti.

Rudari traže nove investicije, konkretno u rudniku Kreka, izostala je investicija od 158 miliona KM:

U Kreki rudari nemaju s čime raditi. Bez pomoći JP Elektroprivreda BiH ne možemo isplatiti platu. Mi nećemo sadaku, jer rudari hoće i mogu raditi”, poručuje Tokić.

Rudari su svjesni da je potrebna reorganizacija,ali i da je potrebno voditi računa o sistematizaciji radnih mjesta.