U sjedištu EHF-a u Beču održan je žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo u rukometu koje će se igrati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj početkom naredne godine. Reprezentacija Bosne i Hercegovine u premijernom nastupu na završnom turniru najboljih evropskih selekcija igraće u grupi D sa Francuskom, Norveškom i Portugalom.

Utakmice grupe D igraju se u norveškom Trondheimu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je svoj prvi plasman na Evropsko prvenstvo tako što je kvalifikacije završila kao najbolja trećeplasirana selekcija u svim kvalifikacijskim grupama.

Evropsko prvenstvo za rukometaše, na kojem će prvi put nastupiti 24 reprezentacije, održat će se u Austriji, Norveškoj i Švedskoj od 10. do 26. januara 2020. godine. Titulu prvaka Evrope brani selekcija Španije.

Žrijeb Evropskog prvenstva u rukometu 2020:

Grupa A (Graz): Hrvatska, Bjelorusija, Crna Gora, Srbija

Grupa B (Beč): Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina

Grupa C (Trondheim): Španija, Njemačka, Latvija, Holandija

Grupa D (Trondheim): Francuska, Norveška, Portugal, Bosna i Hercegovina

Grupa E (Malmo): Danska, Mađarska, Island, Rusija

Grupa F (Goteborg): Švedska, Slovenija, Švicarska, Poljska

Utakmice prve runde Evropskog prvenstva igrat će se u Beču (grupa “A“), Gracu (grupa “B“), Trondhajmu (grupe “C“ i “D“), Malmeu (grupa “E“) i Geteborgu (grupa “F“). Domaćini drugog dijela takmičenja bit će Beč i Malme, dok će se završnica igrati u Štokholmu. U drugi krug će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa. U drugom krugu će biti formirane nove dvije grupe sa po šest reprezentacija, a u polufinale će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz ove dvije grupe.