Početak školske godine u Rumuniji će biti kao i uvijek sredinom septembra sa nekim prilagođavanjima, uprkos znatnom rastu broja zaraženih novim korona virusom, saopštila je danas Vlada pozivajući se na “pravo na obrazovanje”.

“Naša odluka je jasna: povratak u školu je 14. septembra, naravno uz poštovanje normi zdravstvene bezbijednosti”, rekao je premijer, liberal Ludovik Orban u Parlamentu, navodeći da će djeca i nastavnici nositi maske dok su unutra.

Zalažući se za “pravo svakog djeteta na obrazovanje” Orban je rekao da će lokalne vlasti odlučivati od slučaja do slučaja, u zavisnosti od epidemiološke situacije da li će djeca dolaziti u škole ili ne.

Na mjestima gdje se zabilježi više od tri novozaraženih na hiljadu stanovnika, nastava će ipak biti isključivo na distanci.

Rumunska televizija asocijacije “Spasite djecu” osudila je isključenje stotina hiljada djece lišenih obrazovanja za vrijeme izolacije zbog nedostatka kompjuterske opreme.

Vlada je najavila da će raspodijeliti 500.000 računara domaćinstvima koja ih nemaju, projekat koji djelimično finansiraju Evropska unija i Svjetska banka.

Rumunija je u martu zatovrila škole da zaustavi širenje zaraze i počela je postepeno popuštanje mjera od sredine maja. Od tada je zabilježila stalni rast broja slučajeva zaraze.

Vlasti su danas zabilježile 1.415 novih slučajeva, što je dosad najviše u toj zemlji s 19 miliona stanovnika.

Rumunija je danas imala ukupno 65.177 zaraženih, 2.807 umrlih, od kojih 286 u posljednjih sedam dana.

Ljevičarska opozicija najavila da će u ponedjeljak podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja manjinskoj vladi liberala, optužujući je da je svjesno ugrozila zdravlje građana tokom epidemije.

“Vrijeme je da se vratite kući ili da odete u zatvor”, rekao je šef socoialdemokratske partije Marsel Čolaku.