Rumunska vlada uvela je nova ograničenja da bi zaustavila porast novih slučajeva zaraze koronavirusom i produžit će vanredno stanje do sredine novembra, saopćile su vlasti.

Rumunija izvještava o dnevnim stopama zaraze od preko 3.000 tokom posljednjih nekoliko dana, a ukupan broj potvrđenih slučajeva iznosi 160.461 otkako je pandemija stigla u zemlju krajem februara, prenosi Reuters.

Dok se 120.515 ljudi oporavilo, 5.535 je umrlo, što je najveća stopa smrtnosti u istočnom dijelu Evropske unije.

Vlada će zabraniti sve privatne događaje u zatvorenom i na otvorenom, poput vjenčanja i krštenja, od 15.oktobra, a obavezno je nošenje zaštitnih maski na svim javnim prostorima u gradovima u kojima dvosedmična prosječna stopa zaraze premašuje tri slučaja na 1.000 ljudi.

Nošenje maski trenutno je obavezno u javnom prijevozu, zatvorenim javnim prostorima i prepunim prostorima poput tržnica.

Dužnosnici su takođe odlučili da će broj posjetilaca u pozorištima, kinima i zatvorenim restoranima zavisiti od broja zaraza u svakom gradu. Objekti bi radili s pola kapaciteta u područjima gdje je stopa zaraze ispod 1,5 slučaja na 1.000 ljudi, a na trećini kapaciteta gdje bi stopa bila između 1,5 i 3.