Muzičar Darko Rundek snimio je, sam uz gitaru u kućnim uslovima, pjesmu “Aj Karmela” sa prilagođenim stihovima u znak podrške borbi protiv uništavanja prirode u morskoj uvali Vruja u Hrvatskoj.

Pjesmu republikanaca iz Španskog građanskog rata (1936-1939), Rundek je prepjevao i snimio za svoj album “U širokom svijetu” (2000), a sada na JuTjub snimku stihovi umjesto “mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača”, glase “mi smo protiv ulagača i njihovih bageraša”.

“Ne rade nam inspekcije, hladna bura Vrujom brije… Spasimo Vruju, spasimo more, jer pravde ruke su prespore”, pjeva i poručuje Rundek, uz poziv da se 4. jula dođe u uvalu Vruja, između Omiša i Makarske, na protestni “Festival bespravne gradnje i devastacije prirode”.

Organizatori festivala tvrde da je plažu u Vruji “graditelj ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji”, a njihove napore da skrenu pažnju javnosti podržali su, između ostalih, uz Rundeka, pjesmama muzičari Jura Pađen, Zoran Predin i Saša Antić iz rep benda TBF, kao i bivši košarkaš Dino Rađa.

Na programu “Festivala bespravne gradnje i devastaciju prirode” 4. jula biće, između ostalog, “Osnove joge na bespravnim građevinama”, “Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom” i okrugli sto “Kako zaustaviti iseljavanje bespravnih graditelja”.

Nekadašnji frontmen kultnog novotalasnog benda Haustor, Rundek je posljednjih godina jedan od ekološki najangažovanijih muzičara regiona, koji se zalaže za vegetarijanstvo, i javno istupa protiv plastičnih kesa, uništavanja drveća i izgradnje mini hidro elektrana.