Svjetska atletska federacija (World Athletics) odbila je zahtjev Ruskog atletskog saveza (RUSAF) za odgodu plaćanja novčane kazne za sustavni doping u iznosu od pet milijuna dolara.

World Atletics je u ožujku kaznio RUSAF sa deset milijuna dolara zbog kršenja antidoping pravila, a pola toga iznosa Rusi moraju platiti do 1. srpnja. U suprotnom, ruskim atletičarima neće biti dozvoljen nastup na natjecanjima, uključujući Olimpijske igre, kao neutralnim sportašima.

Glasnogovornica World Atletics, Nicole Jeffery, izjavila je kako je krovno atletsko tijelo primilo zahtjev ruske atletske federacije za odgodu plaćanja, ali je zahtjev odbijen.

“Rok za isplatu je 1. srpnja 2020. godine”, rekla je Jeffery.

Dopredsjednik RUSAF-a Eduard Bezuglov izjavio je kako nemaju sredstva za plaćanje novčane kazne, prenosi Hina.

Prošlog je tjedna nekoliko ruskih sportaša, uključujući skakačicu u vis Mariju Lasitskene, pozvalo sportske vlasti da plate kaznu od pet milijuna dolara kako bi im omogućili sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Svjetska atletska federacija je Rusiju suspendirala 2015. zbog brojnih skandala s dopingom.

Posljednje izvješće Radne skupine World Atletics u studenom prošle godine dovelo je do toga da je Vijeće suspendiralo proces vraćanja Rusije, zbog optužbi protiv ruskih dužnosnika da su opstruirali antidoping istragu.