Hiljade demonstranata danas su izašle na ulice brojnih ruskih gradova sa zahtjevom da se na slobodu pusti ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

Demonstracije su završene, a situacija u centru Moskve trenutno je mirna, bez većih okupljanja, mada je policija i dalje na položajima blizu stanica metroa.

U saopštenju se navodi da je na protestima, tokom kojih građani Rusije pozivaju na oslobađanje ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, danas privedeno ukupno 4.027 ljudi.

Ruske vlasti uložile su velike napore kako bi zaustavile masovne proteste u nekoliko gradova prošlog vikenda, a pred današnje demonstracije su upozoravale građane da ne učestvuju u njima, prijeteći kaznama i krivičnim gonjenjem.

Okupljanja demonstranata organizirana su u brojnim ruskim gradovima, uključujući Moskvu i St. Petersburg, a ruske snage sigurnosti poduzele su pooštrene mjere sigurnosti.

U nekoliko gradova već su počeli i sukobi između demonstranata i policije, a desetine izgrednika su lišene slobode.

Većina glavnih saobraćajnica u centralnim dijelovima gradova su blokirane policijskim barikadama, restorani i kafeterije su zatvorene, a danas je zabranjena i prodaja alkoholnih pića u mnogim gradskim središtima.

Riječ je o protestima kakvi su na Navalnyjev poziv u Rusiji održani i 23. januara kada je privedeno blizu 4.000 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su protesti ilegalni i upućen je apel Rusima da ne učestvuju u takvim provokacijama.

Nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja, Navalny (44) je uhapšen u Moskvi po povratku u tu zemlju, 17. januara. Ruske vlasti su saopštile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine za pranje novca, za koju Navalny kaže da je politički motivisana.

Manje od 25 sati po povratku u Rusiju, sud u Moskvi je naredio da Navalny ostaje u pritvoru 30 dana i on se nalazi u čuvenom moskovskom zatvoru Matrosskaya Tishina.