Ruski predsjednik Vladimir Putin neće čestitati novoizabranom američkom predsjedniku Jou Bidenu dok se ne okonča pravno sporenje oko američkih izbora i do zvanične objave rezultata, saopćio je danas Kremlj.

Putin je jedan od nekolicine svjetskih čelnika koji nisu komentirali Bidenovu pobjedu, koju su u subotu objavili svjetski mediji. Tim Donalda Trumpa obećao je, međutim, pravnu akciju u narednim danima i odbio je priznati poraz, pozivajući se na izborne prevare velikog obima, ali ne pružajući nikakve dokaze do sada.

Kada je Trump pobijedio 2016. godine, Putin mu je uputio čestitku, ali je Trumpova protukandidatkinja na tim izborima, Hillary Clinton, također priznala poraz dan nakon izbora.

Putinov portparol Dmitrij Peskov danas je izjavio novinarima da je situacija ovaj put drugačija.

“Očigledno možete vidjeti da su tamo u toku određene zakonske procedure, koje je objavio aktuelni predsjednik. Stoga je ova situacija drugačija i mi smatramo korektnim da sačekamo na zvaničnu objavu”, rekao je Peskov.

Peskov je sugerirao da će, kada tome dođe vrijeme, uslijediti Putinova poruka s čestitkom uz sav očekivani protokol.

“Podsjećam vas da je Vladimir Putin izjavio više nego jednom da će poštovati izbor američkog naroda i da će biti spreman da sarađuje sa svakim izabranim predsjednikom Sjedinjenih Država”, rekao je Peskov, prenosi AP.

Čelnici Kine, Brazila i Turske također čekaju da upute čestitke novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Država. Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador također je izjavio da će sačekati s komentarom dok se zakonsko osporavanje izbora ne razriješi.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin danas je ponudio slično objašnjenje zašto predsjednik Xi Jinping nije komentirao američke izbore.

“Koliko mi znamo, rezultati predsjedničkih izbora bit će utvrđeni slijedeći američke zakone i procedure”, rekao je Wenbin.