Rusija je odbacila kao neutemeljene sigurnosne brige nekih eksperata oko ruskog brzog odobrenja vakcine, nakon što je objavila da će prvi kontingent vakcina protiv COVID-19 biti spreman u roku od dvije sedmice.

Predsjednik Vladimir Putin saopćio je u utorak da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dobila regulatorno odobrenje vakcine protiv COVID-19, manje od dva mjeseca nakon testiranja na ljudima.

Vakcina još nije prošla konačne testove. Samo desetak posto kliničkih testiranja su uspješna, a neki naučnici strahuju da bi Moskva mogla staviti nacionalni prestiž pred sigurnošću.

Aleksandar Gintsburg, direktor instituta Gamaleja, izjavio je da će klinička testiranja biti objavljena kada ih procijene ruski eksperti.

On je istaknuo da Rusija planira da bude u stanju da proizvede pet miliona doza vakcina mjesečno od decembra do januara.

Kazahstan planira da pošalje vladine zvaničnike u Moskvu u ovom mjesecu kako bi raspravljali o eventualnoj isporuci vakcina, saopćio je kazahstanski predsjednički ured, prenosi Reuters.