Rusija je insistirala u utorak kako ima pravo da ograniči kretanje stranim mornaričkim brodovima kod Krima, odbacujući ukrajinske pritužbe i zapadne kritike.

Ukrajina je prošle sedmice protestirala zbog ruskog poteza na zatvaranju širokih regija Crnog mora u blizini Krima za strane mornaričke brodove i državna plovila do novembra. SAD su također izrazile zabrinutost u ponedjeljak kada je portparol State Departmenta Ned Price izjavio da “to predstavlja još jednu neisprovociranu eskalaciju u aktuelnoj kampanji Moskve da podriva i destabilizira  Ukrajinu”.

Price je kazao da je taj potez “posebno uznemirujući u jeku pouzdanih izvještaja o ruskom gomilanju vojnika na okupiranom Krimu i u okolini ukrajinskih granica”.

Evropska unija također je izrazila zabrinutost gomilanjem trupa i restrikcijama plovidbe.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov uzvratio je da su restrikcije stranim mornaričkim berodovima u skladu s međunarodnim sporazumima, tvrdeći da je uobičajena praksa limitirati regije u kojima se održavaju vojne vježbe. On je istaknuo u izjavama koje su prenijele ruske novinske agencije da ograničenja neće uticati na komercijalnu plovidbu.

Rusija je, u posebnom potezu, objavila restrikcije na letove u blizini Krima koje stiupaju na snagu danas.

Ruska vojska održava goleme manevre u Crnom moru u ovoj sedmnici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su takva zatvaranja zračnog prostora uobičajena međunarodna praksa, prenosi AP.