Vojska Rusije optužila je danas SAD i njihove saveznike iz NATO-a za sprovođenje provokativnih vojnih vježbi u blizini ruske granice.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj rekao je da je Moskva poslala zvanično pismo NATO-u u kojem je predložila obostrano smanjenje vojnih aktivnosti tokom epidemije korona virusa, ali da alijansa nije odgovorila na tu ponudu.

On je kazao da je Rusija, uprkos odbijanju NATO-a da pristane na smanjenje vojnih aktivnosti, odlučila da ove godine ne izvodi velike vojne vježbe u blizini granica s članicama alijanse.

“SAD i njihovi saveznici nastavljaju da uništavaju bezbjednosni sistem Evrope pod maskom navodne ruske agresije”, naveo je Rudskoj.

On je izdvojio nedavne manevre NATO-a na Barencovom moru, optuživši alijansu da je simulirala napade na teritoriju Rusije i presretanje ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Kazao je da su to bile prve NATO vježbe tog tipa od kraja Hladnog rata.

Naveo je i da je prošlog mjeseca u blizini granice Rusije povećan broj letova američkih bombardera sposobnih da nose nuklearno oružje.

Rudskoj je rekao da su američki bombarderi B-1B prošle nedjelje prvi put letjeli iznad Ukrajine, zbog čega su ruski lovci uzletjeli, a protivvazdušna odbrana stavljena u stanje pripravnosti.

Odnosi Rusije i Zapada pali su na najniži nivo od kraja Hladnog rata poslije ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Moskva uporno izražava zabrinutost zbog razmještanja snaga NATO-a blizu ruske granice, što opisuje kao prijetnju njenoj bezbjednosti.

S druge strane, SAD i druge članice NATO-a konstantno navode da ruski lovci izvode nebezbijedne manevre dok prate njihove avione, što ruska vojska negira.