Predsjedavajući komisije za istragu uplitanja drugih zemalja u unutrašnja pitanja Rusije pri ruskoj Državnoj dumi Vasilij Piskarjov, predložio je predsjedavajućem njemačkog Bundestaga Volfgangu Šojbleu osnivanje radne grupe za nadgledanje istrage o navodnom trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

U pismu koje je Piskarjov poslao Šojbleu poslanici su predložili da radnu grupu ili komisiju čine ruski i njemački poslanici.

“Predlažemo osnivanje zajedničke komisije ili radne grupe sastavljene od poslanika ruske Državne dume i Bundestaga, kako bi se sproveo parlamentarni nadzor istrage u vezi sa incidentom”, ističe se u pismu u koje je TASS imao uvid.

Ruski poslanici tvrde da se “čini da je unaprijed isplanirana kampanja o navodnom namjernom trovanju Navalnog, koju sprovode zapadni mediji i određeni broj njemačkih političara”.

Oni su izrazili nadu da će njemački poslanici uložiti neophodan trud da ubijede Vladu Njemačke da sprovede nezavisnu istragu i da se uključi u saradnju sa Rusijom.

“Žalimo zbog toga što čvrst okvir naših bilateralnih odnosa, koji je izgradilo nekoliko generacija ruskih i njemačkih političara, uništavaju prazne optužbe i ultimatumi protiv Rusije, uključujući i onu u vezi sa hospitalizovanjem Alekseja Navalnog”, naglašeno je u pismu.

Komisija je podsjetila da su ruski poslanici održavali bilateralne sastanke sa njemačkim kolegama na međunarodnim događajima, kao i to da su i agencije za sprovođenje zakona dvije zemlje sarađivale.

Članovi ruske Državne dume poručili su da su spremni za dalje razvijanje saradnje, te da pozivaju kolege u Berlinu da se uključe u zajedničku potragu za, kako su naveli, razumnim rješenjima koja će omogućiti da se održi postojeći okvir saradnje i da se nastavi razvijanje političkih, ekonomskih i kulturoloških veza naroda Rusije i Njemačke.