Finansijsku pomoć Vlade Rusije od 55,1 milion dolara dobiće skoro 500 filmskih organizacija, saopšteno je na internet stranici ruskog Ministarstva kulture.

Savjetnik predsjednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj izjavio je ranije da Vlada planira da izdvoji 55,1 milion dolara iz Fonda za rezerve radi podrške filmskoj industriji.

Vlada Ruske Federacije podržala je prijedlog Ministarstva kulture.

“U kontekstu ograničenja do kojih je dovelo širenje zaraze virusom korona, ovom odlukom će se pružiti podrška filmskoj industriji – od bioskopa do filmskih kompanija”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je predviđena pomoć putem državnog Fonda za socijalnu i ekonomsku pomoć domaćoj kinematografiji za više od 500 organizacija.

Iz Ministarsva ističu da će odobrene mjere biti kompenzacija za dio nagomilanih dužničkih obaveza u vezi sa suspendovanjem aktivnosti organizacija, kao i za dio izgubljenog prihoda usljed smanjenja obima tržišta za distribuciju ruskih filmova i smanjenog broja onih koji dolaze u bioskope.

Bioskopi su po naređenju zamjenika premijera Rusije Tatjane Golikove zatvoreni krajem marta, a u Moskvi im je ponovo dozvoljen rad tek 1. avgusta.

Aktivnosti u filmskim studijima prekinute su tokom perioda samoizolacije, a snimanje filmova ponovo je dozvoljeno u julu.