Rusija je danas proglasila dvojicu bugarskih diplomata “personama non grata” i naredila im da napuste zemlju, a to je odgovor na bugarsko protjerivanje dvojice ruskih diplomata osumničenih za špijunažu u prošlom mjesecu.

Ova akcija uslijedila je nakon odluka Rusije da protjera diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Češke Republike i Poljske, u naletu protjerivanja u proteklih pet dana u znak odmazde za protjerivanje vlastitih diplomata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da Rusija nije ta koju treba kriviti za rast napetosti, i dodao je da se strane zemlje trebaju suzdržati od “antiruske psihoze”.

Bugarska je protjerala dvojicu ruskih diplomata u martu nakon što su tužioci optužili šest osoba, među kojima sadašnje i bivše obavještajne službenike, zbog špijuniranja za Rusiju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova identifikovalo je dva službenika u bugarskoj ambasadi u Moskvi i naredilo im da napuste rusku teritoriju u roku od 72 sata.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su njegovi diplomati proglašeni nepoželjnim osobama i da je ta akcija direktan odgovor na protjerivanje ruskih diplomata u martu.