Rusija je u ponedjeljak protjerala talijanskog diplomata i pozvala talijanskog veleposlanika u svoje ministarstvo vanjskih poslova zbog, kako je rekla, neosnovanog poteza Rima da protjera dvoje ruskih diplomata prošlog mjeseca.

Protjerivanje samo jednog diplomata – zamjenika talijanskog pomorskog atašea – može nagovijestiti želju Moskve da ne uzvrati agresivnu osvetu naciji s kojom je Rusija tradicionalno imala toplije veze nego sa mnogim drugim zapadnim zemljama.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je ruski potez neutemeljen i nepravedan, javlja Reuters.

Talijanska policija priopćila je u ožujku da je spriječila talijanskog kapetana mornarice da preda tajne dokumente ruskom vojnom dužnosniku u zamjenu za novac.

Incident je posljednji u nizu špijunskih optužbi posljednjih mjeseci protiv Rusa u europskim zemljama.

Nekoliko zemalja bivšeg sovjetskog bloka objavilo je ovog mjeseca da protjeruje ruske diplomate, što je navelo Moskvu na odmazdu.

Najveći diplomatski spor Moskve trenutno je sa Češkom, koja je protjerala 18 ruskih diplomata i naredila Rusiji da ukloni većinu svog preostalog diplomatskog osoblja iz Praga.

Prag optužuje rusku obavještajnu službu da stoji iza smrtonosne eksplozije u skladištu oružja 2014. Moskva je optužbe odbacila kao apsurdne.