Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Armenije Nikol Pashinyan razgovarali su o situaciji u regiji Nagorno-Karabah na sastanku u Moskvi.

Putin je uoči sastanka rekao da je Rusija jedan od glavnih ulagača u armensku privredu, jer je 40 posto svih ulaganja u Armeniju ruskog porijekla.

Naglasio je da je bilateralni trgovinski promet između Rusije i Armenije prošle godine opao zbog pandemije i izrazio nadu da će se uskoro povećati.

Pashinyan se složio s Putinom, navodeći da su privredni odnosi važni i da će s Putinom razgovarati o izgradnji elektrane u Armeniji.

Pohvalivši napore Rusije u Karabahu, Pashinyan je rekao da “prisustvo ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu postaje važan faktor stabilnosti i bezbjednosti u regionu”.

Pashinyan je rekao da problem Nagorno-Karabaha još nije riješen, te je istaknuo da je razmjena zarobljenika jedan od trenutnih problema.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra 2020. godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Aghdama.

Ruske i turske mirovne snage su uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.