Rezultati treće faze testiranja vakcine protiv virusa korona “sputnjik pet” sa učešćem dobrovoljaca starijih od 70 godina, biće gotovi u roku šest mjeseci, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” Aleksandar Gincburg.

On je naveo da su u toku postregistraciona testiranja na teritoriji Moskve u kojima učestvuje 40.000 dobrovoljaca.

“Rezultati tih testiranja trebali bi da budu gotovi u narednih šest mjeseci i tada će Ministarstvo zdravlja, ako sve bude u redu, na osnovu rezultata tih istraživanja, zvanično odobriti upotrebu te vakcine ne samo na osobama uzrasta od 18 do 60 godina, nego i od, recimo, 80 godina”, rekao je Gincburg za ruski Prvi kanal.

Ranije je saopšteno da bi testiranja vakcine na djeci mogla početi u roku pola godine, nakon što se prouči efekat na odraslima.

Šef ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergej Dankvert rekao je da će eksperimentalni uzorci vakcine protiv virusa korona za životinje, koju razvijaju naučnici Federalnog centra za zdravlje životinja u Rusiji, biti spremni u oktobru.

“Već je testiramo. U oktobru ćemo početi sa proizvodnjom eksperimentalnih uzoraka. Dalje ćemo pratiti da li će biti zahtjeva”, rekao je Dankvert.

Vakcina će biti namijenjena veoma osjetljivim životinjama, na primjer mačkama, a prvenstveno će se preporučivati farmama krznara.

Rusija je 11. avgusta prva na svijetu registrovala vakcinu protiv virusa korona nazvanu “sputnjik pet”, koju je razvio Centar “Gamaleja”.