Dva ruska medicinska istraživačka centra završila su danas prvu fazu ispitivanja vakcine protiv COVID-19.

Dvije grupe od 18 dobrovoljaca otpuštene su iz bolnica nakon što su odvojeno sudjelovali u 28-dnevnim kliničkim ispitivanjima Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta i Glavne vojne kliničke bolnice “Burdenko”.

Prije otpuštanja iz bolnica, pacijenti su prošli medicinski pregled i uradili test krvi kako bi se utvrdio razvoj imunološkog odgovora na novi koronavirus.

Preliminarni nalazi pokazuju da su vakcine sigurne i da su ih pacijenti dobro podnijeli, nije bilo pritužbi, komplikacija ili neželjenih reakcija tokom ispitivanja.

Zatim, 42. dana nakon prve vakcinacije, volonteri će se vratiti u bolnicu na jedan dan kako bi obavili završni medicinski pregled.

U međuvremenu, naučnici Instituta za molekularnu i staničnu biologiju sa sjedištem u gradu Novosibirsku uspjeli su da razviju antitijela koja neutrališu virus, rekla je Olga Dorokhova, članica radne grupe instituta.

U Rusiji je u protekla 24 sata registrovano 6.500 novozaraženih koronavirusom, čime je ukupan broj povećan na 746.400.

Od posljedica zaraze preminulo je još 156 osoba, čime je ukupan broj od početka pandemije povećan na 11.800. Oporavilo se 523.249 pacijenata.