Nisu zabilježeni ozbiljniji neželjeni efekti prilikom primjene “Sputnjika pet”, prve ruske vakcine protiv virusa korona, ističe zvaničnik ruske državne agencije za fitosanitarni nadzor Aleksandar Gorelov.

“Zabilježne su samo lokalne reakcije na vakcinu, a ozbiljnijih neželjenih efekata nema”, precizira Gorelov.

U slučaju da se kod učesnika u ispitivanju vakcine registruje neko oboljenje ili ozbiljniji neželjeni efekti onda bi bila sprovedena istraga, jer se registracija svih preparata vrši strogo u skladu sa međunarodnim protokolima.

Ruska objava uslijedila dan nakon što je kompanija “Johnson & Johnson” saopštila da je prinuđena da privremeno obustavi ispitivanje svoje eksperimentalne vakcine protiv virusa korona nakon što se jedan dobrovoljac razbolio.

Vakcina “Sputnjik pet”, koju proizvodi Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, 11. augusta dobila je potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu, navodi “Sputnjik”.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine, u kojima učestvuje 40.000 dobrovoljaca.Očekuje se da će prvi rezultati tih ispitivanja biti objavljeni u ovom ili sljedećem mjesecu.