Ruska vakcina protiv virusa korona “Sputnjik pet” stigla je u Indiju, a predstavnik kompanije “Dr. Redis laboratorije” potvrdio je da će uskoro početi klinička ispitivanja.

Planirano je da se treća faza ispitivanja ruske vakcine u Indiji završi do maja sljedeće godine.

Ruski fond za direktne investicije i indijska farmaceutska kompanija “Dr Redis laboratorije” dobili su odobrenje Generalnog kontrolora za lijekove u Indiji da sprovode klinička ispitivanja druge i treće faze vakcine “Sputnjik pet” u Indiji.

Objavljeno je da će to biti ispitivanja kojima će biti testirana bezbjednost i imunogenost vakcine.

U Indiji se ispituju tri vakcine protiv kovida 19. Kompanije “Bharat bioteh” i “Zjudus kadila” testiraju svoje vakcine “kovaksin” i “zikov-D”, a Institut za serume u Indiji testira vakcinu “kovišild”.

Indija se nalazi na drugom mjestu u svijetu po broju oboljelih od kovida 19, odmah iza SAD.

Prema najnovijim podacima, ukupan broj slučajeva u Indiji premašio je 8,7 miliona.Istovremeno, oporavilo se više od 8,1 miliona ljudi, 484.000 se liječi, dok je više od 128.000 umrlo.

Vakcina “Sputnjik pet”, koju proizvodi ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40.000 dobrovoljaca, podsjeća “Sputnjik”.

Klinička ispitivanja ove vakcine traju i u Bjelorusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji i Brazilu.