Vijest da je prvu vakcinu protiv koronavirusa registrovala Rusija u žiži je javnosti u svijetu, ali i Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Republika Srpska ponudila avans da bi ruska vakcina protiv koronavirusa bila osigurana na vrijeme. Provjerili smo šta o ovoj vakcini misle institucije u BiH, ali i građani.

I ovaj put građani Sarajeva i Banjaluke bili su podijeljenog mišljenja o tome da li vjeruju ruskoj vakcini i da li bi je primili. Institucije u Bosni i Hercegovini i dalje bez jasnog stava.

U Agenciji za lijekove BiH navode kako ovu vakcinu mogu interventno tražiti entitetska ministarstva zdravlja, nakon čega bi agencija izvršila obavezne provjere. U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine navode će naša zemlja imati jednak pristup nabavci vakcina, a to znači 20 odsto vakcina u odnosu na broj stanovnika.

Federacija BiH slijediće politiku Evropske unije i stav svjetskih zdravstvenih stručnjaka.

I Republike Srpska će u okviru evropskog mehanizma nabavke medicinskih sredstava vršiti nabavku vakcina, u skladu sa svojim potrebama. Upravo ruska vakcina jedna je od mogućih opcija.

Kako su saopštile ruske vlasti, prve količine vakcine biće proizvedene i spremne za upotrebu za dvije sedmice, dok će vakcinacija biti na dobrovoljnoj bazi.