Najmanje tri civila su poginula, a sedam je povrijeđeno u vazdušnom napadu ruskih snaga, saveznika režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, na Zonu deeskalacije sukoba Idlib.

Prema informacijama sirijske opozicije, ruski ratni avioni bombardovali su naseljena područja koja se nalaze unutar Zone deeskalacije sukoba u Idlibu.

Iz lokalne civilne zaštite “Bijele kacige” su rekli da je u vazdušnom napadu na mjesto Binis poginulo najmanje troje, a ranjeno sedam civila.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bašara al-Asada i njegovih saveznika. Trenutno se u Idlibu nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. Istovremeno, Idlib je jedna od najčešćih meta napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Dera-Kunejtra. Asadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih vazdušnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizovane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Režimske snage su u maju 2019. pokrenule kopnenu operaciju u namjeri da zauzmu i preostala područja.

U napadima režimskih i savezničkih snaga izvedenim na Idlib od 17. septembra 2018. poginulo je više od 2.000 civila. Od januara 2019. prema sirijsko-turskoj granici izbjeglo je oko dva miliona ljudi.