Poljske antimonopolske vlasti kaznile su danas rusku energetsku kompaniju Gasprom sa 29 milijardi zlota (6,45 milijardi evra) zbog njene uloge u izgradnji gasovoda “Sjeverni tok Dva” u Njemačkoj, navodeći da projekat nanosi štetu poljskim potrošačima i povećava evropsku zavisnost od ruskog uvoza.

Poljska Kancelarija za zaštitu konkurencije i potrošača je sa ukupno 52 miliona evra kaznila i pet zapadnih kompanija koje učestvuju u izgradnji tog gasovoda, javila je agencija AP.

Radi se o francuskoj kompanije Engie Energy, njemačkoj Uniper, austrijskoj OMV, englesko-holandskoj Šel i njemačkoj Vinteršal.

Poljska se strogo protivi gasovodu koji je u konačnim fazama izgradnje i kojim treba da se preveze gas iz Rusije ispod Baltičkog mora do Njemačke i zapadne Evrope, zaobilazeći tradicinalne tranzitne rute preko Ukrajine i Poljske.

Poljske vlasti navode da bi gasovod mogao da dovede do viših cijena gasa u Poljskoj čime bi se nanijela šteta potrošačima.

“Iznos kazne bez presedana ukazuje na volju da se suprotstavi sprovođenju projekta Sjeverni tok dva svim sredstvima”, saopštio je Gasprom i naveo da namjerava da se žali na tu odluku, prenosi Frans pres.

Poljska, Ukrajina i baltičke zemlje protive se projektu Sjeverni tok dva smatrajući da je to prije svega “politički” projekat.

SAD takođe prijete sankcijama kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda “Sjeverni tok Dva”, smatrajući da njime Rusija monopolski vezuje za sebe Zapadnu Evropu u snabdijevanju gasom.