Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) upozorio je danas na rušenja historijskih simbola – spomenika, bista, ploča i ostalih obilježja posvećenih značajnim ličnostima narodnooslobodilačke borbe.

“U Sarajevu se povećava pritisak na antifašiste. Time je porušena jedna od osnovnih vrijednosti ovog grada otvorenog za sve ljude dobre volje”, ocijenili su u SABNOR-u.

U saopćenju su naveli kako su tokom proteklog rata u BiH i opsade Sarajeva porušene ili oštećene brojne biste. Neke od njih su sačuvali pojedini direktori škola i institucija iz, kako je saopćeno, civilizacijskih razloga i ljudskih osjećaja prema dijelu historije.

Tokom opsade Sarajeva, između ostalih, nestala je bista Hasana Brkića, narodnog heroja, koji je bio jedan od najzaslužnijih aktera u borbi za priznavanje BiH kao federalne jedinice, odnosno njene državnosti.

Također, nestala je i bista Jusufa Džonlića istaknutog boraca, kao i bista narodnog heroja Manojla Popića koju je obnovio načelnik Općine Ilijaš 2005. da bi ponovo nestala 2006. godine.

Biste narodnim herojima Peri Kosoriću i Omeru Masliću također su nestale, a polomljene su spomen-ploče Ognjenu Prici i Slobodanu Principu Selji.

Uklonjen je spomenik Đuri Pucaru istaknutom revolucionaru, borcu i državniku, dok je bista narodnom heroju Petru Đokiću po završetku rata ponovo postavljena na postolje, a otuđena je 2010. godine.

Bista poeti i antifašisti Ivanu Goranu Kovačiću strušena je tokom rata i obnovljena sredstvima SABNOR-a Sarajevo. Gotovo sve biste ispred osnovnih škola su porušene.