Ejmi Koni Beret (Amy Connie Beret), koju je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) nominovao za upražnjeno mjesto sudije Vrhovnog suda danas će treći dan odgovarati pred članovima Odbora za pravosuđe američkog Senata o svojoj nominaciji.

Beret je prethodna dva dana naglasila da će rješavati predmete kako budu dolazili i da nema namjeru da provodi lični program i ujverenja, prenosi AP.

Nju je nominovao predsjednik Donald Tramp da zamijeni pokojnu sudiju Rut Bejder Ginsburg i pretres za njenu potvrdu se održava tri sedmice ped izbore 3. novembra čime su zaustavljeni ostali poslovi u tom pravosudnom tijelu. Republikanci se žure da je potvrde prije izbora uprkos protivljenju Demokrata, i time osiguraju većinu konzervativaca u Vrhovnom sudu zemlje sa šest prema tri.

Beret je drugog dana pretresa prevashodno odgovarala na pitanja o zdravstvenoj zaštiti, odnosu prema dosadašnjim sudskim odlukama i eventualnim pravnim pitanjima koja bi mogla da se nađu pred Vrhovnim sudom poslije izbora 3. novembra, prenosi Glas Amerike.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem (Lindsay Graham) zakazao je početno glasanje u tom tijelu za četvrtak. To bi značilo da bi Odbor mogao da se izjasni o nominaciji sudije Beret krajem sljedeće sedmice, a cijeli Senat do kraja mejseca, prenosi Glas Amerike.

Republikanci su obezbjedili većinu (53:47) u Senatu tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvejsna.

Demokrate upozoravaju da će ona biti potvrđena u Vrhovnom sudu na vrijeme da poništi taj zakon čime će milioni Amerikanaca ostati bez zdravstvenog osiguranja tokom pandemije virusa korona.