Američki predsjednik Džo Bajden potpisao jeniz izvršnih uredbi za borbu protiv klimatskih promjena koje, kako je rekao, predstavljaju “egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu”.

Među izvršnim uredbama za borbu protiv klimatskih promjena je i pauziranje novih koncesija nafte i plina na saveznom teritoriju i ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Uredbe ocrtavaju zaokret američke klimatske politike. Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) nastojao je maksimalno pojačati američku proizvodnju nafte, plina i ugljena ukidanjem regulacija i ublažavanjem ekoloških propisa.

“Prema mom mišljenju, predugo smo čekali da krenemo u borbu protiv klimatske krize i više nemamo šta da čekamo”, naglasio je Bajden.

Bajden je u izjavi nakon potpisivanja, naveo da će njegovim planovi dovesti do formiranja novih radnih mjesta i da SAD moraju predvoditi globalni odgovor na klimatske promjene.

Američki predsjednik je prvog dana na dužnosti potpisao da se SAD vraćaju u Sporazum protiv klimatskih promjena iz Pariza i imenovao je nekoliko stručnjaka na funkcije u administraciji.

On je, takođe imenovao bivšeg državnog sekretara Džona Kerija za specijalnog predstavnika za klimatske promjene.