Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden predstavio je kandidate za novi kabinet i rekao da je spreman suprotstaviti se nacionalnim protivnicima i ne odbijati saveznike.

“To je tim koji će našu zemlju i naše ljude čuvati na sigurnom i to je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna voditi svijet, a ne se povlačiti iz njega“, rekao je Biden.

Imena nekih od ključnih kandidata već su objavljena ranije. Među njima su Antony Blinken koji je nominovan za državnog sekretara, Alejandro Mayorkas koji će voditi Odjel za nacionalnu sigurnost, Linda Thomas-Greenfield kao ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, Avril Haines za direktoricu Nacionalne obavještajne službe i John Kerry za specijalnog predsjedničkog izaslanika za klimatska pitanja.

“Oni utjelovljuju moja temeljna uvjerenja da je Amerika najjača kada radi sa svojim saveznicima“, istakao je Biden okružen svojim kandidatima.

Blinken je rekao da Sjedinjene Američke Države ne mogu same riješiti svjetske probleme.

“Moramo sarađivati ​​s drugim zemljama. Trebamo njihovu saradnju. Potrebno nam je njihovo partnerstvo“, bio je jasan državni sekretar u Bidenovoj administraciji.

Mayorkas, rođeni Kubanac, koji bi mogao postati prvi migrant i Latinoamerikanac na čelu Odjela za nacionalnu sigurnost, zahvalio je Bidenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris na nominaciji.

Rekao je da agencija ima “plemenitu misiju“ da zaštiti Amerikance i da će mu biti čast ostvariti “najveće nade“ nacije.

“Odabrali ste nas ne da služimo vama, nego da služimo u ime američkog naroda, da bismo pomogli unaprijediti našu sigurnost, prosperitet i vrijednosti“, rekla je Haines, prva žena na čelu obavještajne zajednice.

Biden je govorio i o imenovanju Kerryja, rekavši da će po prvi put u Vijeću za nacionalnu sigurnost biti neko ko može osigurati da klimatske promjene budu na dnevnom redu.

Kerry je zahvalio Bidenu na “velikodušnim riječima“ i kazao da će se okončati kriza zbog klimatskih promjena.

“Cijeli se svijet mora okupiti. Sve nacije moraju zajedno podići ambicije ili ćemo svi zajedno propasti. A, neuspjeh nije opcija“, poručio je Kerry.

Predstavljanje kandidata uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao u ponedjeljak uvečer da savjetuje svom timu da pokrene “početne protokole“ za prelazak u Bidenovu administraciju.

Kako bi preuzeli funkcije sve kandidate za kabinet mora potvrditi Senat SAD-a.