Sjedinjene Američke Države djelimično ukidaju embargo na oružje južnom Kipru, u utorak je državni sekretar Mike Pompeo obavijestio lidera administracije kiparskih Grka Nicosa Anastasiadesa.

Pompeo i Anastasiades razgovarali su o “produbljivanju“ sigurnosnih odnosa tokom telefonskog poziva, navode iz State Departmenta.

Odluka će uticati na izvoz, ponovni izvoz, ponovni transfer i uvoz nesmrtonosnih odbrambenih predmeta i usluga za predstojeću fiskalnu godinu koja počinje u oktobru.

“Republika Kipar je ključni partner u istočnom Mediteranu. Zadovoljstvo mi je objaviti da produbljujemo našu sigurnosnu saradnju. Uklonićemo ograničenja prodaje nesmrtonosnih odbrambenih predmeta i usluga Republici Kipar za narednu fiskalnu godinu“, objavio je Pompeo na Twitteru.

Kao odgovor na objavu, Ministarstvo vanjskih poslova Turske kazalo je da će, ako Washington ne preispita svoju odluku, Ankara preduzeti protivmjere, nazivajući taj potez nespojivim s duhom savezništva među državama.

“U vrijeme kada se ulažu napori za smanjenje napetosti na istočnom Mediteranu, američko potpisivanje ovakve odluke koja truje mir i stabilnost u regiji nije kompatibilno s duhom savezništva“, istakli su iz turskog ministarstva.

Odluka dolazi u trenutku izrazito zategnutih odnosa između Turske i nekoliko država na istočnom Mediteranu.

Evropska komisija pozvala je ranije danas na dijalog s Turskom kako bi se pronašlo rješenje za deeskalaciju krize.

Grčka je potpisala sporazume o isključivoj ekonomskoj zoni s Italijom 9. juna i Egiptom 7. augusta. Ministarstvo vanjskih poslova Turske kritikovalo je posljednji sporazum, tvrdeći da Grčka i Egipat ne dijele morske granice i da je dogovor “ništavan“. Dodali su da se granično područje u sporazumu nalazi na turskom kontinentalnom pojasu, o čemu je Ankara obavijestila Ujedinjene nacije.