Agencija za hranu i lijekove (FDA) SAD-a potvrdila je sigurnost vakcine protiv novog tipa koronavirusa koju su razvili Pfizer i BioNTech.

Odbor FDA u istraživanju objavljenom ove sedmice, potvrdio je ”sigurnost i efikasnost” vakcine koju su razvile farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech.

U studiji se navodi kako je efikasnost vakcine oko 95 posto i da se deset dana nakon primanja prve doze vakcine, stvara snažna zaštita protiv COVID-19. Pored toga, preporučeno je primanje dvije doze od 30 mikrograma u razmaku od 21 dana.

Podaci o vakcini koji su podnijeti FDA bili su u skladu sa državnim preporukama za izdavanje odobrenja za hitnu primjenu preparata, navodi se u saopštenju koje su zvaničnici Agencije izdali uoči predstojećeg sastanka s nezavisnim američkim ekspertima, prenio je Rojters

Sastanak vanjskih stručnjaka FDA-e u četvrtak će raspravljati o tome treba li preporučiti Pfizer-ovu vakcinu osobama starijim od 16 godina.

Analitičar Jefferiesa Michael Yee u istraživanju rekao je da su dokumenti “vrlo jednostavni i jasni, što mislimo da će uskoro dovesti do odobrenja.”

Agencija obično slijedi preporuke svojih savjetodavnih odbora.