Sjedinjene Američke Države izdale su večeras uzbunu za teror zbog prijetnje od domaćih ekstremista, uz upozorenje da bi pojedinci možda mogli biti ohrabreni napadom na Kapitol 6. januara, koji su izvele pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Vršilac dužnosti sekretara za nacionalnu bezbjednost David Pekoske izdao je takozvani Bilten nacionalnog savjetodavnog sistema za terorizam nakon konsultacija s obavještajnom zajednicom.

U njemu je upozoreno na prijetnje širom SAD koja će potrajati i tokom narednih nedjelja, navedeno je iz Odjeljenja za nacionalnu bezbjednost (DHS).

Bilten ukazuje na “dugotrajnu rasnu i etničku napetost” koja može da nastavi da motiviše ljude na nasilje te upozorava da neki nasilni ekstremisti ohrabreni napadom na Kapitol mogu “da ciljaju izabrane zvaničnike i vladine ustanove”.

DHS je takođe naveo i da trenutno nema informacije koje bi potvrdile takav razvoj događaja, ali da ostaje zabrinutost da frustrirani pojedinci tokom predsjedničke tranzicije mogu da nastave s mobilizacijom šireg kruga ideološki motivisanih koji mogu da počine nasilje.

Pet osoba je ubijeno ranije tokom mjeseca u neredima, a policajac sa Kapitola preminuo je zbog povreda koje je zadobio u tim neredima.