Hiljade buketa cvijeća postavljeno je u Nacionalnom parku u Washingtonu, u blizini Capitol Hilla, u znak sjećanja na žrtve nasilja i napada u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Oko 40.000 svilenih cvjetova postavljeno je duž Nacionalnog parka u čast skoro 40.000 Amerikanaca koji svake godine smrtno stradaju u napadima i nasilju.

Gotovo 20.000 Amerikanaca ubijeno je u napadima, izvedenim oružjem u 2020. godini, u vrijeme pandemije koronavirusa, podaci su Arhive nasilja s oružjem.

Podaci su pokazali da je taj broj veći od statistike iz bilo koje godine u najmanje dvije decenije, naveo je “The Washington Post”.

U prosjeku je prošle godine registrovana masovna pucnjava svaka 73 dana.

Osamnaest ljudi je poginulo u posljednje dvije sedmice u dvije pucnjave u Atlanti u Georgiji i u prehrambenoj trgovini u Boulderu u Koloradu.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na zabranu korištenja i pooštrene mjere kontrole oružja, nakon što je u pucnjavi u supermarketu u Koloradu poginulo 10 ljudi.

Pandemija i policijska brutalnost prema Afroamerikancima izazvale su nagli porast prodaje oružja. Amerikanci su kupili gotovo 23 miliona pištolja što je povećanje od 64 posto u odnosu na prodaju 2019. godine.

Ubijanja maloljetnika pokazala su porast od 50 posto u 2020. godini u odnosu na godinu ranije. Više od 5.100 djece i tinejdžera starijih od 17 godina ubijeno je ili povrijeđeno prošle godine.