Iako je postojala bojazan da bi kampanja za predsjedničke izbore mogla biti privremeno stopirana, zbog zdravstvenog stanja američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), negativni nalazi na koronavirus ipak su ga vratili u predizbornu kampanju.

On i njegov protukandidat demokrata, Džo Bajden (Joe Biden), vratili su se u kampanju jednakim intenzitetom.

Nakon gotovo dvosedmične pauze, Tramp je kampanju nastavio iz Senforda na Floridi s prvog od četiri mitinga iz država koje odlučuju ishod izbora. Njegov test na koronavirus nekoliko dana zaredom je negativan i, kako je potvrdio njegov ljekar, on više nije prenosilac infekcije. Tramp koji je donedavno prilično olako shvatao Covid-19, nakon ličnog iskustva s virusom sada je, čini se, svjesniji njegove ozbiljnosti, pa je i pristalicama u Senfordu dijelio maske.

“Ne mogu dozvoliti da se zatvorim u podrum. Kada ste predsjednik, morate se baviti svojim poslom. Rizično je, ali morate izaći. Kažu da sam imun. Ne znam koliko dugo”, kazao je Trump.

Njegov protukandidat demokrata Džo Bajden kampanju je nastavio iz Ohaja, savezne države koja će uz Floridu, te još nekoliko njih, odlučiti izbori 3. novembra.

“Ovo su najvažniji izbori naših života, ne samo jer sam ja u utrci, nego i ono šta je na kocki. Idući predsjednik će odlučivati o sudbini zemlje ne samo za iduće četiri godine, nego i deceniju i više”, kazao je Biden.

Pandemija koronavirusa dominantna je u kampanji oba kandidata, a glavni američki epidemiolog Entoni Fauči (Anthony Fauci) tvrdi da su neke njegove izjave, upotrebljene u svrhu izborne promocije, izvučene iz konteksta.

“Cijelu karijeru proveo sam izvan političkog konteksta. Posvetio sam cijeli profesionalni život za borbu protiv zaraznih bolesti. Ovo je epidemija historijskih razmjera. Nema šanse da ću se povući bez obzira šta se desilo i ko bio predsjednik”, istaknuo je Fauci.

Posljednje ankete na nacionalnom nivou pokazuju da Tramp, uprkos pokušaju dinamiziranja predizborne utrke, gubi u odnosu na Bajdena i to u nekoliko esencijalnih država.