SAD su odobrile upotrebu vakcine kompanije “Johnson&Johnson”, koja se primjenjuje u jednoj dozi.

SAD su sada odobrile treću vakcinu protiv koronavirusa, saopštila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Vakcina kompanije “Johnson&Johnson” poznatija kao “Janssen Covid-19”, koja se može skladištiti u frižideru, sada će se davati pacijentima u SAD u kojoj se već primjenjuju vakcine kompanija “Pfizer” i “BioNTech” i “Moderna”.

Zdravstveni eksperti iščekuju vakcinu koja se daje u jednoj dozi što će pomoći da se ubrza vakcinacija dok traje borba protiv virusa koji je do sada uzrokovao smrt više od 510.000 Amerikanaca i mutira na zabrinjavajuće načine.

FDA je saopštila da najnovija vakcina nudi jaku zaštitu od ozbiljnih bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda.

“Nakon rigozorne analize podataka stručnjaci FDA i ljekari utvrdili su da vakcina ispunjava kriterijume FDA u smislu bezbjednosti i efikasnosti za hitno odobrenje”, rekao je Piter Marks, direktor Centra za biološke procjene i istraživanje pri FDA.

Jedna doza vakcine kompanije “Johnson&Johnson” štiti u 85,9 odsto slučajeva od teških simptoma Covida-19, utvrđeno je u masovnoj studiji u kojoj je učestvovalo 43.000 ljudi na tri kontinenta.

Utvrđeno je da je vakcina efikasna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gdje se šire zabrinjavajuće varijante virusa.