Sjedinjene Američke Države (SAD) su odobrile Boingu 737 Max da ponovo leti, gotovo poslije dvije godine kada su te letjelice prizemljene, nakon dvije nesreće u roku od pet mejseci u kojima je poginulo 346 ljudi.

Američka Savezna agencija za avijaciju (FAA), vazduhoplovno regulatorno tijelo u SAD-u, navela je u svom saopštenju da je odobrenje dato poslije “sveobuhvatnog i metodičnog” procesa ispitivanja od 20 mjeseci.

Više modifikacija treba da se provede na letjelicama prije nego što budu mogle ponovo da počnu da lete.FAA je navela da još treba da odobri potrebnu obuku za pilote.

Kompanije takođe treba da provedu radove održavanja na avionima koji su ostali na aerodromima više od 20 mejseci. Što se tiče aviona koji su uskladišteni kod Boinga njih treba da ispita inspektor FAA pre nego što budu poslati klijentima.

Avioni Boing 737 Max prizemljeni su širom svijeta u martu 2019. godine poslije udesa aviona “Ethiopyan Airlinesa”. Taj udes desio se manje od pet mjeseci od udesa drugog aviona Maxindonežanske aviokomnpanije Lajon er (Lion Air). Ukupno 346 putnika i članova posade na oba aviona je poginulo.

Aviokompanija “American Airlines “je već predvidjela let krajem decembra.

Avion Boing 737 Max neće odmah da se vrati da leti u svijetu, pošto su vlasti za civilnu avijaciju drugih zemalja odlučile da izdaju svoje odvojene potvrde za letenje.

Boing je u saopštenju naveo da ova odluka američkih vazduzhoplovnih vlasti predstasvlja “važnu etapu”, i naveo da je spreman da saradjuje sa regulatornim tijelima širom svijeta da se obezbjedi brzo vraćanje aviona u rad.

Boing 737 Max se vraća u sektor pogođen punom snagom pandemojom koronavirusa. Sa aviokompanijama koje imaju finansijske teškoće i saobraćajem u zastoju Boing je izbugio ukupno 393 narudžbina za letjelice u prvih deset mejseci ove godine.

Proizvodjač sa sedištem u Sijetlu trenutno u skladištu ima 450 letjelica.