Predsjednik Unije policajaca američkog Kapitola Gus Papathanasiou pozvao je Kongres da poveća bezbjednost oko Kapitol Hila, a nakon posljednjeg napada na zdanje kada je preminuo policajac.

“Taj napad, kao i nasilni događaji pobune 6. januara, doveli su do smanjenog broja naših policajaca”, rekao je u subotu.

On je naveo da policija američkog Kapitola radi sa 233 oficira manje, te da bi moglo da ih bude još manje ako se uzmu u obzir penzionisanja u budućnosti.

Policajac William Evans poginuo je nakon što se osumnjičeni vozilom zaletio u njega i još jednog policajca kod ograde Kapitola u petak. Osumnjičeni Noah Green (25) takođe je preminuo nakon što je policija pucala na njega.

“Evans je bio jako poštovan i takav gubitak nikad neće biti zaboravljen. Izgubili smo dva policajca na dužnosti ove godine. Još jedan policajac je izvršio samoubistvo, dok je 80 teško povrijeđeno 6. januara. Neki od povrijeđenih policajaca se možda nikada ne vrate na dužnost”, rekao je Papathanasiou.

Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 6. januara upale su u zgradu Kapitola, prošavši policiju i ubivši jednog policajca dok su pokušavale da spriječe Kongres da izvede ključni ustavni korak uoči inauguracije predsjednika Joea Bidena.

“Borimo se da ispunimo postojeće zahtjeve, čak i sa oficirima koji rade prekovremeno. Mnogo mlađih policajaca mi se povjerava da trenutno aktivno gledaju druge agencije i odjeljenja”, dodao je Papathanasiou.

Usred debata o reviziji zakona o oružju u SAD-u za građane, u subotu je u trostrukoj pucnjavi u državi Virginia jedna osoba poginula, a dvije druge su ranjene. Policija je tražila od javnosti da kontaktira vlasti Virginia Beacha ako imaju bilo kakvih informacija.

Incident se dogodio nedjelju dana nakon pucnjave u Virginia Beachu u kojoj su dvije osobe poginule, a osam ranjeno.