Policijsko odjeljenje grada Njujorka priprema se za novi talas protesta pred predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

U dokumentu u koji su uvid imali “Njujork post” i “CNN” navodi se da su iz Odjeljenja pozvali sve uniformisane službenike da se od 25. oktobra pripreme za razmještanje.

Prema dokumentu koji je, navodno, napisao komesar Odjeljenja Dermot Šea, predstojeći novembarski izbori u SAD su najsporniji izbori modernog doba, poslije kojih možda sedmicama neće biti donesena odluka o pobjedniku.

“U skladu s tim, treba da se pripremimo za proteste koji će rasti, biti češći i čiji će intenzitet jačati do izbora i, vjerovatno, do sljedeće godine”, istakao je Šea.

Policija se sprema za nerede i moguće pokušaje ometanja brojanja glasova, a službenici su uglavnom zabrinuti u vezi sa razdvajanjem mirnih demonstranata od nasilnih i oružanih grupa, javio je “Sputnjik”.

Demonstranti su ljetos masovno izlazili na ulice Njujorka nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu. Ubistvo Flojda dovelo je do mirnih protesta, ali i nereda širom SAD.