Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je da su Kubu ponovo uvrstili na listu “zemalja koje podržavaju terorizam”.

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovo je stavila na crnu listu Kubu koju je sa liste država koje sponzorišu terorizam uklonio njegov prethodnik Barack Obama u okviru normalizacije odnosa s tom zemljom.

“Ministarstvo vanjskih poslova označilo je Kubu kao zemlju koja podržava terorizam, jer pruža podršku međunarodnim terorističkim aktivnostima, pružajući utočište teroristima”, naveo je Pompeo u saopćenju.

Podsjetio je da je Trumpova administracija već ranije poduzela određene korake protiv Kube zbog njenih aktivnosti na američkom kontinentu, posebno u Venecueli.

“Ovim korakom još jednom tražimo od kubanske vlade da polaže račun i šaljemo im jasnu poruku: Castrov režim trebao bi prekinuti pružati podršku međunarodnom terorizmu”, kazao je Pompeo.

Istakao je da je Kuba decenijama pružala utočište kriminalcima koji su pobjegli od sudova u mnogim zemljama, posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

Bivši američki predsjednik Obama uklonio je Kubu sa liste zemalja koje podržavaju terorizam 29. maja 2015. godine.

Nakon što je Sudan nedavno uklonjen s liste, na njoj se nalaze Iran, Kuba, Sjeverna Koreja i Sirija.