Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa objavila je produženje ukaza kojim se dozvoljava protjerivanje ilegalnih migranata, navodeći kao razlog zabrinutost zbog pandemije koronavirusa.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild obnovio je prethodni ukaz, koji omogućava pripadnicima pograničnih službi da vraćaju imigrante u matične države ili u zemlje iz kojih su stigli.

U ukazu CDC-a ističe se da zdravstvene službe nemaju kapacitet da nadziru imigrante, zbog čega postoji značajna nesigurnost u vezi s time da će pristigli poštovati period samoizolacije ili da će postojeća uputstva o socijalnom distanciranju.

Kritičari ukaza smatraju da Trampova administracija samo koristi pandemiju kao izgovor za postizanje njegovog cilja pooštrenja imigracionih regulativa.

Tramp nastoji da zabrani uobičajeni mehanizam procesa prema kojem imigranti pristigli u SAD iz Meksika zatraže azil nakon čega su slobodni do određenog datuma kada treba da se pojave pred sudom. Najčešće to bude period od godinu dana.